Monday, January 10, 2011

Selamat pagi, helo.

Tajuk diambil dari iklan wonderpets dan, aku teringat hatim. Sbb hatim ske tegur org dgn ayat dari iklan tuh. XD

Ah, sebenarnya post kedua ak ni bukan pasal hatim! Tak kuase ak.. hehe.. tapi aku cuba nak kongsi apa yang aku suka buat pagi-pagi, lepas subuh. Apa eh? Bersenam? Joging? Taichi?

Bukan.

Sebenarnya aku maksudkan sarapan! (kalau yang kenal ak, sah2 tau sebb ak ni kuat mkn). Ho3.. Sarapan aku yang tipikal setiap hari ialah nasik lemak dan kuih, atau roti canai dan kuah. Dekat KelisaJaya ni, kalau breakfast, biasa beli kat makcik depan tu je, tp klu dia tak mnjual, kena g kedai yg 30 meter lebih jauh dari kedai makcik A td, dan perlu merisikokan diri utk lintas lebuh raya Batu Pahat - Kluang. Nasik lemak kat kedai makcik B lebih sedap, tapi aku suka sandwich buatan makcik A. Haha.. kadang2 kalau dah asyik stay up, alang2 tunggu sampai subuh je la, kalau tak, melepas subuh ak. Bila dah stay sampai subuh, perot mula la berbicara, membuatkan aku kesian kat perot sendiri, maka berjalanlah aku keluar membeli sarapan. Kadang2 akulah orang yang pertama keluar dari pagar kelisa yang dibuka pak guard (nama dirahsiakan) kelisa setiap pagi. Selalu sangat beli sandwich, sampaikan makcik A tegur ak -

Aku: "Pagi makcik, sandwich singgit.Nasik lemak satu."
Makcik A: "Dah agak dah, msti nak sandwich."

- sambil beliau tersenyum.mkcik ni nampak sweet bagi ak, sbb tu ak rajin beli. kekeke.

Nak dipanjangkan cerita pagi ni, sebenarnya aku ni asalnya bukannya rajin bangun pagi, kalau dulu, aku akan breakfast masa hujung mminggu, sebab biasanya mak sedara ak datang ngn anak2 dia ke rumah ak. Sebab time tu la meja makan ak akan penuh dengan hidangan sarapan, sebab ramai yang ada kat rumah. Kalau tak, direct makan tengah hari la biasanya..

Sudahlah cerita pasal AKU dan SARAPAN. Apa yang aku cuba ketengahkan kat sini ialah kelebihan bangun awal pagi dan kelebihan sarapan.

"Successful people do what unsuccessful people do not. WAKE UP (early in d morning)." - ProductiveMuslim.com

Sah-sah memang betul kan? Masa kecik dulu kita diajar bangun pagi, tapi biasanya bila besar sket kita mula bangun lewat, sebab tengok tb lewat malam, main game, tengok bola, mengadap atas-riba dan sebagainya lah. Rugi kan kalau kita asyik bangun lewat, bangun tengah hari, kat situ kita dah rugi lebih kurang 6 jam, mak ai, 6 jam tu, macam-macam boleh buat kan? Tapi kan, aku patut nasihatkan diri sendiri jugak, sebab sendiri pun tak konsisten! wuaahaha.. . .

Menurut satu kajian, sarapan membekalkan kita tenaga untuk memulakan hari-yang-indah kita, jadi seeloknya jangan la skip sarapan ya~!

Ahah, tadi aku ada sebut "stay up" kat atas kan? Bagi sesiapa yang ada sleeping disorder.. harap kamu orang dapat top-up waktu tidur korang di siang hari, tapi awas, jangan sampai terlepas solat(pesanan utk diri sendiri skali).

Itu saja untuk pos kedua ni. Aku akan update lagi. Lepas ni aku akan kenalkan siapa Bamboo. Adiu (adios versi YUi). ~

4 comments:

kaizen said...

tq sbb ingat kt ak...hahaha
i like that nasik lemak....

scratcher said...

hoho.. selamat pagi. mari jadi muslim yang productive

zulhusmi said...

bapak ah.
mle2 da igt atem.
wakaka

scratcher said...

hahah.. sbb 'slamat pagi, helo' tuh la

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Dcreators